Cât câștigă lunar din salariu un discret miliardar român. EXCLUSIV

Publicat: 10/07/2012, 11:37
Actualizat: 29/07/2014, 21:35

Miliardarul român Vasile (Frank) Timiș a primit anul trecut, în calitate de președinte executiv al African Minerals Limited, o remunerație de 922.000 de dolari, reprezentând cash, bonusuri și beneficii, reiese din Raportul anual de activitate al African Minerals Limited. Timiș a avut al treilea cel mai mare salariu anual din companie, pe primele două locuri situându-se alți doi directori executivi, remunerați cu 1.600.000 de dolari pe an, respectiv cu 1.219.000 dolari pe an.

Astfel, salariul de bază primit de Frank Timiș în 2011 a fost de 803.000 dolari, la care s-au adăugat beneficii în valoare totală de 119.000 dolari. Rezultă că omul de afaceri român a avut anul trecut un salariu lunar mediu de aproape 77.000 de dolari, în creștere față de 2010, când a primit lunar 55.000 de dolari.

În raportul pe 2011 se arată că politica de remunerare a directorilor executivi ai African Minerals vizează, printre altele, „plata unui salariu competitiv în scopul atragerii și menținerii unui management de înaltă calitate, având în vedere experiența profesională, precum și natura și complexitatea activității”.

Cel mai bine plătiți șefi de corporații din SUA

În topul celor mai bine plătiți șefi de corporații din SUA, publicat de Forbes în martie 2011, pe primul loc se află Stephen J Hemsley, de la UnitedHealth Group, cu un salariu de 101 milioane de dolari, urmat de Edward A Mueller, de la Qwest Communications, cu 65,8 milioane dolari. Calculul sumelor include cash, bonusuri și pachetele de acțiuni deținute.

Pe de altă parte, documentul menționează că politica African Minerals în domeniul salarizării trebuie să reflecte legătura dintre pachetul individual de remunerare și performanța pe termen lung a companiei, prin acordarea de bonusuri și prime constând în pachete de acțiuni, precum și furnizarea altor beneficii corespunzătoare, precum cheltuielile pentru o locuință în cazul directorilor executivi din alte țări.

„Există patru elemente principale ale pachetului de remunerare a directorilor executivi și pentru senior management: salariul de bază anual, bonusuri de performanță, beneficii constând în pachete de acțiuni, precum și alte beneficii”, se arată în raportul companiei.

„Niciun director nu are rol în nicio decizie legată de propria sa remunerare”, se precizează în raport, hotărârile în politica salarială la nivelul conducerii luate de către un comitet de remunerare.

Cine este Vasile (Frank) Timiș

În topul miliardarilor lumii, întocmit în 2011 de revista Forbes, Frank Timiș se afla pe locul 1.057, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari. În clasamentul celor mai bogați români, el ocupa locul al doilea, cu 1,2 – 1,3 miliarde de euro.

Timiș a început să lucreze în industria minieră în Australia, la vârsta de 16 ani. Vasile (Frank) Timiș, 46 de ani, este descris de Forbes ca un investitor în domeniul petrolului și resurselor minerale și având un „trecut controversat”.

A debutat pe lista miliardarilor Forbes datorită acțiunilor la trei companii: African Minerals, African Petroleum Corp și International Petroleum, care extrage petrol și gaze naturale în Kazahstan. Ultimele două companii sunt listate la Bursa de Valori din Australia.

Omul de afaceri Frank Timiș a finalizat în aprilie acest an în Sierra Leone, una dintre cele mai importante tranzacții financiare în care a fost implicat un român.

African Minerals Limited (AML), companie prezidată de Timiș, a primit în conturi suma de 1,5 miliarde de dolari de la Shandong Iron & Steel Group Co (SISG), companie deținută de statul chinez și unul dintre cei mai mari producători de oțel din lume.

Foto: African Minerals

În schimb, compania din China a primit 25% din proiectul Tonkolili al African Minerals, privind exploatarea de minereu de fier în Sierra Leone. Zăcământul din Sierra Leone este unul dintre cele mai mari de pe continentul african, cu rezerve estimate la 12,8 miliarde de tone.

Frank Timiș deținea pe 31 mai a.c. un pachet de 12,8% din acțiunile African Minerals, acesta fiind cel mai mare pachet de acțiuni.

În 31 decembrie 2011, Timiș avea prin compania sa Timis Diamond Corporation un pachet de 12,4% din acțiunile African Minerals Limited.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr...
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
A VENIT ORDIN direct de la poliție. Șoferii români au total INTERZIS. Se aplică până...
Topul celor mai slabe filme. Cineaștii au rămas profund dezamăgiți
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
O formă rară de materie cuantică a fost creată, în premieră, cu ajutorul moleculelor
×